Το κλείσιμο της εξέτασης των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και των κληρονόμων τους, ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η τουρκική πλευρά, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης, η οποία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, στο Στρασβούργο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» αναφέρει, ενώ λέει ότι «στην πράξη φαίνεται πως αυτή η οδός είναι επίσης διαθέσιμη».
Σε επιστολή προς την Επιτροπή Υπουργών, που συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει τη θέση ότι η εξέταση του ζητήματος περιορίζεται σε λίγους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή της Καρπασίας τον Μάιο του 1994 και επέλεξαν ακολούθως να εγκατασταθούν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές πριν από το 2008, καθώς και στους κληρονόμους τους. Επίσης, αναφέρει ότι η εξέταση αφορά στα κληρονομικά δικαιώματα όσων απέκτησαν κληρονομιά από εγκλωβισμένους που συνέχισαν να διαβιούν στην Καρπασία μετά το 1975. Ωστόσο, περιορίζει το θέμα μόνο στους Ε/κ κληρονόμους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, αποκλείοντας δηλαδή όσους εκ των κληρονόμων συνεχίζουν να μένουν στα κατεχόμενα. Πρόκειται για το τμήμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», για το οποίο η Τουρκία κλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 να καταθέσει περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό και την έκβαση των αιτήσεων στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» από εγκλωβισμένους που διαβιούσαν στα κατεχόμενα το 1994 και τους κληρονόμους τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής πλευράς, ενώπιον της «επιτροπής» υποβλήθηκαν 431 αιτήσεις από Ε/κ, οι οποίες αφορούν περιουσίες στην περιοχή της Καρπασίας. Μέχρι στιγμής, αναφέρεται, οι διαδικασίες για 43 από τις αιτήσεις για περιουσίες στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί στην «επιτροπή», ενώ σε 12 περιπτώσεις, οι αιτητές επέλεξαν να μην συνεχίσουν με την προσφυγή. Από την εξέταση των 43 αιτήσεων προκύπτει ότι οι 16 υποβλήθηκαν από κληρονόμους εγκλωβισμένων που συνέχισαν να διαβιούν στην περιοχή μετά το 1975 και έχουν πλέον αποβιώσει, λέει η τουρκική πλευρά. Στις 14 από τις 16 περιπτώσεις η «επιτροπή» επιδίκασε αποζημιώσεις ενώ σε δύο περιπτώσεις αποφάσισε πως θα υπάρξει αποκατάσταση, προστίθεται. Επίσης, αναφέρεται ότι από τις 16 αιτήσεις, μια αφορούσε κληρονόμο εγκλωβισμένου που έφυγε από την Καρπασία το 1997, με την «επιτροπή» να επιδικάζει στην κληρονόμο 80.000 στερλίνες για αποζημίωση. Αναφέρεται ακόμη ότι όπως προέκυψε από έρευνα της «επιτροπής», εκκρεμεί ενώπιόν της μια αίτηση που αφορά ακίνητη περιουσία ιδιοκτητών που την «εγκατέλειψαν», όπως αναφέρει, πριν το 2008. Απομένει να διαφανεί σύντομα από τη διαδικασία αν οι αιτητές είναι όντως κληρονόμοι των αρχικών ιδιοκτητών, καταλήγει η επιστολή.
Πηγή: ΚΥΠΕ